Psykologin tutkimukset – mitä ne oikeastaan ovat?

Psykologin tutkimuksia voidaan tehdä monissa erilaisissa tilanteissa. Niitä voidaan esimerkiksi käyttää oppimisvaikeuksien selvittelyyn tai tehdä osana adhd-tutkimuksia.

Mitä psykologin tutkimuksissa tapahtuu ja miksi niitä tehdään?

Psykologin tutkimuksiin ohjaudutaan eri syistä: joskus ne tehdään tutkittavan kokonaistilanteen jäsentämiseksi tai itsetuntemuksen lisäämiseksi, joskus diagnoosin, jatkohoidon tai kuntoutuksen suunnittelun tueksi.

Psykologin tutkimukset sisältävät usein 3-8 tapaamista, joihin sisältyy haastatteluja sekä erilaisia testejä ja kyselylomakkeita, joilla selvitetään tutkittavan haasteita ja vahvuuksia. Lisäksi tutkimukseen voi kuulua tutkittavan taustatietoihin perehtymistä erilaisten asiakirjojen ja lähipiirin haastattelujen avulla.

Psykologin tutkimuksen tulokset käydään aina lopuksi tutkittavan kanssa keskustellen läpi ja psykologi laatii tutkimuksista myös kirjallisen lausunnon/yhteenvedon. Psykologin lausunto on asiantuntijan tekemä arvio tutkittavan tilasta.

Psykologi ei tee mahdollista diagnoosia, vaan diagnostiikan tekee aina lääkäri. Usein psykologin tutkimuksiin ohjaudutaan lääkärin lähetteellä, vaikka se ei ole välttämätön. Psykologin tutkimukset, jotka tehdään lääkärin lähetteellä, ovat usein vakuutuksesta korvattavia tai oikeuttavat Kela-korvaukseen. Oman vakuutuksen kattavuus kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Psykologin tutkimuksen tarkemmat yksityiskohdat ja ajankohtaisuus arvioidaan yhdessä ammattilaisen kanssa ennen tutkimuksen aloittamista.

Mitä psykologin tutkimuksilla selvitetään ja mitä tietoa niistä saadaan?

Psykologin tutkimuksessa voidaan kartoittaa esimerkiksi kognitiivisia taitoja (kuten oppiminen, kieli, muisti, tarkkaavuus tai visuaalinen hahmottaminen), keskittymistä tai yleisesti neuropsykiatrista oireilua, elämänhallinnan tai toiminnanohjauksen haasteita, tunne-elämää, sosiaalisia suhteita tai psyykkistä vointia.

Tutkimusten tulosten perusteella voidaan sitten suunnitella tutkittavalle soveltuvaa jatkohoitoa, yksilöllistä tukea tai työkaluja arkeen.

Tutkimuksissa saadun tiedon perusteella voidaan esimerkiksi:

  • Tarjota nuorelle näkökulmia siihen, kannattaisiko lukio-opinnot mitoittaa alusta alkaen nelivuotisiksi oppimisvaikeuksien vuoksi.
  • Mahdollistaa koululla tukitoimien suunnittelu vastaamaan oppilaan tuen tarpeeseen.
  • Saada lisäymmärrystä lapsen kehityksellisistä tekijöistä, jos arjessa ilmenee toistuvia pulmia esimerkiksi siirtymätilanteissa tai kaveritaidoissa.
  • Auttaa aikuisikäistä ymmärtämään työ- tai yksityiselämässä esiintyvien haasteiden taustasyitä ja yksilöllinen tuen tarjoaminen toimintatapojen muuttamiseksi.
  • Lisätä ymmärrystä miten neuropsykiatrisista oireet ovat saattaneet vaikuttaa elämään tai minäkuvaan ja tarjota apukeinoja oman toiminnanohjauksen tueksi.
  • Asettaa oikeanlainen diagnoosi ja aloittaa tarvittava lääkehoito.


Saraste klinikalla jokainen psykologin tutkimus on myös hoidollinen interventio, joka lisää tutkittavan itsetuntemusta.

Miten tutkimuksiin pääsee ja mitä ne maksavat?

Osa psykologeistamme tekee vastaanottojen lisäksi myös psykologin tutkimuksia. Heistä löytyy kokenut ammattilainen olipa kyse lasten, nuorten että aikuisten tutkimuksista.

Olga Rantapelkonen (lapset, alakouluikäiset)

Eva Helenius (nuoret, nuoret aikuiset)

Katja Koskialho (aikuiset)

Psykologin tutkimuksiin tuleminen ei itsessään edellytä lähetettä, mutta yleensä niihin tullaan lääkärin lähetteellä, jolloin lääkäri on arvioinut niiden tarpeellisuuden. Usein vakuutusyhtiö edellyttävät lääkärin lähetteen, samoin tutkimuksista saatava Kela-korvaus. Tarvitessasi lääkärin lähetteen voi alkuun varata ensikäyntiajan erikoislääkäreiltämme:

Noora Helin (lapset, nuoret)

Kirsi Auro (nuoret, aikuiset)

Voit tutustua ammattilaisiimme heidän omissa esittelyissään täältä.

Hinnasto ja tietoa tutkimuspaketeista  löytyy täältä.