Toimintaterapiassa tunnistetaan toimintakykyyn vaikuttavia rajoitteita, voimavaroja ja vahvuuksia sekä löydetään keinoja toimintakyvyn vahvistamiseksi. Toimintaterapian mahdollisuudet korostuvat itseluottamuksen ja itsenäisen suoriutumisen tukemisessa. Voimme pohtia ajankäyttöäsi, palautumista, kuormituksen säätelyä ja kiinnostuksen kohteitasi. Harjoittelemme keinoja oman toiminnanohjauksen ja suunnitelmallisuuden kehittämiseksi. Arjen rutiinien harjoittelu voi olla ajankohtaista monenlaisten oireiden haastaessa arkea, elämän muutoskohdissa tai pitkän sairausjakson jälkeen.
Asetamme yksilölliset tavoitteet toiveidesi pohjalta ja etenemme niissä asteittain konkreettisten harjoitusten ja toiminnan avulla. Terapiassa hyödynnetään eri arjen toimintoja, kehollisia tai luovia menetelmiä. Toimintaterapiaa voidaan toteuttaa vastaanoton ohella kotikäynneillä tai muissa arjen ympäristöissä, tarvittaessa yhteistyössä läheisten tai muiden verkostojen kanssa. Toimintaterapeutti on rinnalla kulkija, joka lähtee kanssasi kohti sinua kiinnostavaa toimintaa tai ympäristöjä, harjoitellen samalla yhdessä mm. itsesäätely- ja vuorovaikutustaitoja.
Ratkaisukeskeisen lyhytterapian koen toimintaterapialle hyvin läheiseksi, sillä luontaista on keskittyä yksilön vahvuuksiin (huomioiden toimintakykyä haastavia tekijöitä) ja tukea pystyvyyttä. Terapeutti tukee ratkaisujen löytämisessä, mutta tietää niiden löytyvän usein sinusta itsestäsi. Näitä toimivia asioita sitten pyritään vahvistamaan ja lisäämään arjessasi, jotta se palautuisi merkitykselliseksi ja mielekkääksi.
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on matalan kynnyksen keskustelutukea. Toimintaterapeuttina olen usein käytännön tukena askeleiden toteuttamisessa, liikkuen myös asiakkaan aitoihin ympäristöihin. Työskentelystä voidaan muodostaa yksilöllinen kokonaisuus tarpeidesi mukaan. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia kestää yleensä 5-20 tapaamisen verran. Käyntien määrä sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa, tilanteen mukaan. Joskus yksikin kerta voi tuoda tarvittavan avun tilanteen avaamiseen.
Toimintaterapeutin taustallani ymmärrän toimijuuden ja osallisuuden merkityksen ja tarkastelen tilannettasi kokonaisvaltaisesti. Erilaisissa kuormitustilanteissa voi olla olennaista tutkia tasapainoa palauttavien, tuottavien ja vaativien toimintojen välillä. Joskus on kyse siitä, että esimerkiksi tunnesäätelytaidoissa voi olla harjoiteltavaa. Tavoitteenasettelussa on tärkeää sopivien, inhimillisten askelien laatiminen. Jokaisen askeleen saavuttaminen lisää toiveikkuutta ja onnistumisten kautta löytyy lisää omia keinoja tilanteen ratkaisemiseksi.
Pitkä työkokemukseni erikoissairaanhoidosta takaa, että tarvittaessa osaan arvioida sitä, onko tilanteessasi tarve ehkä muille tukitoimille toisen ammattilaisen luona tai pidemmälle terapialle. Olen saanut asiakkailta kiitosta inhimillisestä ja lämpimästä työskentelytavasta, jossa asiakas nähdään diagnoosin sijaan osana suurempaa kokonaisuutta. Minulta voit varata ajan osana muuta hoitojaksoa Sarasteella tai erillisinä käynteinä. Teen Sarasteella myös Kelan Oma väylä -kuntoutusta.
Olen työskennellyt toimintaterapeuttina vuodesta 2013. Vuodesta 2018 olen työskennellyt psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa. Olen työskennellyt erityisesti masennuksen, kaksisuuntaisen mielialahäiriön, ahdistuneisuuden, traumojen ja tunne-elämän epävakauden äärellä. Minulla on kokemusta myös autismin kirjosta ja ADHD:sta. Täydennyskoulutusten myötä hyödynnän työskentelyssäni muun muassa hyväksymis- ja omistautumisterapian ja ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmiä sekä skeematerapeuttista ja psykofyysistä lähestymistapaa. Minulla on valmiudet työskennellä sekä pitkäjänteisesti vakavampien mielenterveyden häiriöiden parissa, että toteuttaa lyhyttä, ennaltaehkäisevää terapiaa.
Jos kaipaat lisätietoa ja pohdit, voisiko toimintaterapia tukea hyvinvointiasi arjessa tai toipumistasi, voit laittaa yhteydenottopyynnön ja tiedustella vapaita aikoja info@sarasteklinikka.fi.